DIY - kaaritaskut

kesäkuuta 26, 2015

Minulta on toivottu ohjetta kaaritaskujen ompeluun. Onko tämän taskumallin oikea nimi edes kaaritasku? Päätin kuitenkin tehdä ohjeen ihan jo oman muistini tukemiseksi. Tällä kertaa tunika kankaani on ihastuttavasta Koot verkkokaupasta. Haaveissa olisi päästä käymään myös heidän puodissa Varkaudessa. Olen vallan rakastunut heidän oman tuotantonsa kankaisiin kuten tähän Villasukan varsi trikooseen.


Aloitettaan kaavojen piirtämisestä ja kankaiden leikkaamisesta. Kaaritaskut on helppo piirtää mihin tahansa haluamaansa kaavaan. Minun tunikassa sivusauma on suora, piirrä oman taskusi reuna valitsemasi tunika kaavan sivusauman mukaan. Taskun kaarevat reunat piirsin käyttäen apuna teippirullaa. Alla olevassa kuvassa on hieman piirtämäni taskun mittoja.
 


Aloitetaan taskujen ompelu kanttaamalla taskunsuu. Asettele ulompi tasku kappale ja helma nurjat puolet vastakkain. Mittaa taskunsuu, minulla se on 30cm. Jaa tämä summa neljällä ja merkkaa nuppineuloilla mitta taskunsuuhun. Eli 30cm : 4 = 7,5cm. Laitetaan siis nuppineula merkit taskunsuulle 7,5cm välein.


Seuraavaksi taskunsuun mitta kerrotaan 0,75. Näin saadaan sopivan resorin mitta. Esim. 30cm kerrottuna 0,75 on 22,5. Leikataan kaksi 22,5cm resori palaa. Resori kaitaleet saa olla ennemmin liian leveät kuin kapeat. Käyttämäni resori kaitale on 3,5 cm leveää. Seuraavaksi jaetaan resorin mitta neljällä. 22,5cm : 4 = 5,6cm. Resorin paloihin tehdään merkki siis 5,6cm välein. Muistathan muuttaa mitat oman taskusi mittojen mukaiseksi. Nyt kiinnitetään resori taskunsuulle nuppineuloilla merkittyjen merkkien mukaan. Tällä hetkellä taskunsuu näyttää lähinnä epämääräiseltä möykyltä :) Seuraavaksi harsitaan resori ompelukoneen suoralla ompeleella kiinni. Harsiessa laitan langat todella löysälle ja lisään huomattavasti piston pituutta normaaliin verrattuna. Näin harsinnan saa helposti purettua lopuksi. Venytä resori saman mittaiseksi kuin taskunsuu harsiessasi se kiinni. Varo venyttämästä taskunsuuta.


Käännä resori saumanvaran päälle ja nuppineulaa kiinni. Saumanvara jää siis resorin väliin. Jos huomaamattasi saumanvara ei jääkkään resorin väliin menee työskentely purkuhommiksi sillä purettuasi harsinnan jää tälle kohdalle reikä koska olet ommellut resorin kiinni vain itseeensä etkä taskunsuhun. Se tuppaa suututtamaan hetkellisesti :)


Seuraavaksi ommellaan kantti valmiiksi. Ompele resorin päältä ompelukoneen kaksoisneulalla tai peitetikkikoneella.


 Nyt ommellaan taskupussi loppuun. Aseta sisempi ja ulompi taskupussi oikeat puolet vastakkain ja saumuroi kiinni toisiinsa. Tämän jälkeen nuppineulataan taskun reuna kiinni etukappaleeseen, jotta se pysyy paikallaan saumuroidessa vaatteen loppuun. Useimmiten nuppineulaan myös etu ja takakappaleen yhteen taskun kohtalta ennen kuin aloitan vaatteen kasaamisen.


Ei muuta kuin ommellaan vaate loppuun ja ihastellaan hienoa lopputulosta.
Toivottavasti ohjeesta oli sinulle hyötyä. Kysythän lisää jos jokin kohta jäi epäselväksi!
Iloista viikonloppua!

You Might Also Like

9 kommenttia

 1. Kiitos! Ihan mahtis ohje! Oon tehnyt vaan silleen noita, että tikkasin taustapussin päällikankaaseen, mut tää on paljon kivempi ❤️❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana kuulla, että ohjeelle on käyttöä! Seuraavaksi olis vuorossa se sun pyytämä taskullisen tunikan kaava :)

   Poista
 2. Kiito hyvästä ohjeesta. Nyt varmastikin uskallan kokeilla :) Kangas on hauska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla! Ihanaa, että ohjeelle on käyttöä :)

   Poista
 3. Aivan mielettömän hyvä ohje, kiitos! Olin juuri ommellut samanlaiset taskuuni todella hankalalla tavalla, kun julkaisit ja näin tämän ohjeen. Noh, nyt ommellessa uudestaan samanlaisia taskuja etsin ja luin ohjeesi ja oli about tuhat kertaa järkevämpi ja helpompi tapa tehdä, kiitos :) Tunikasta on kuva blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppas hyvä! Mua jäi ihan kiinnostamaan, millainen se sun kokeilema järjestys oli? :)

   Poista
  2. Riittääkö, jos sanon että hyvin omituinen ja hankala, johon saatiin sisältymään myös ratkojan käyttöä!? ;)

   Poista
 4. Kiitos ihanan selkeästä ohjeesta! Päällitaskuja ommelleena taidan vihdoin uskaltautua myös toisenlaisten taskujen maailmaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos <3 Ei muuta kuin kokeilemaan!

   Poista

Kiitos kommentista!