DIY - helppo olkalaukku

kesäkuuta 16, 2015

Valokuvaaja pyysi minulta miehelle sopivaa olkalaukkua. Pysyy töissä tarvittavat tavarat helpommin mukana kuin takin taskussa. Minä innostuin heti ja sain idean, postintyöntekijän laukussa pitää ehdottomasti lukea postimies. Suunnittelin helposti toteutettavan laukun ja tein kuvalliset ompeluohjeet.


Laukkuun tarvitset:
- Mieleisesi vuori ja päällikankaan
- Mieleisesi kankaan mahdollisiin taskuihin
- Tarranauhaa
- Olkalaukun hihna
- Mahdollisen tukikankaan ja silityskalvoja

Ensin totta kai piirretään kaavat ja leikataan kankaat. Leikkaa vuori ja päällikappale sekä neljä sivukappaletta, kaksi päällikappaleeseen ja toiset kaksi vuoriin. Minä silitin myös tukikankaat kaikkiin kappaleisiin jotta laukusta tulisi tukevampi. Alla olevassa, hieman epäselvässä kuvassa näkyy kaavoista kuvat mittoineen.


Seuraavaksi ommellaan kasaan vuori ja päällikappale. Aloita sivukappaleen kiinnitys nuppineuloilla kappaleen suorasta päästä.Ompele tässä vaiheessa myös mahdolliset taskut kiinni. Itse ompelin vuorin sivukappaleisiin taskut samalla kaavalla kuin sivukappaleet. Jätin taskukappaleen vain hieman lyhyemmäksi. Sivukappaleen taskua ei tarvitse ommella erikseen. Huolittele taskun suu valmiiksi. Laita sivukappale ja tasku päälleikkäin, oikeat puolet ylöspäin ja ompele kiinni kuten yllä olevassa kuvassa. Muista jättää vuoriin riittävän suuri kääntöaukko! Minä aina meinaan unohtaa kääntöaukon :)


Seuraavaksi nuppineulasin vuorin ja päällisen toisiinsa aivan kuin laukku olisi jo valmis. Näin on helpompi asetella ja nuppineulata tarranauhan palat sopiville kohdille. Irrota vuori ja päällinen toisistaan ennen kuin ompelet tarrat sopiville paikoille suoraompeleella. Minä ompelin tarrat kahteen kertaan ympäri, jotta ne pysyisi varmasti kiinni. Tarranauhan palat jää varsinkin aluksi todella tiukasti kiinni toisiinsa.


Nyt ommellaan olkahihna valmiiksi. Käyttämäni olkahihna on 100 cm pitkä, sisältäen saumanvarat. Lisäksi tarvitaan molemmille puolille 10 cm hihnan palat, joista olkahihna kiinnitetään sivukappaleisiin. Pujota ensin pitkän hihnan molemmat päät muovirenkaista läpi, taita hihnan päähän käänne ja ompele kiinni. Varmista, että hihna ei mene kieroon ja käänteet on molemmissa päissä samalla puolella. Seuraavaksi pujota pienemmät hihnan palat muovirenkaan läpi ja taita kaksinkerroin. Kiinnitä hihna paikalleen päällikappaleen sivukappaleisiin pienemmistä hihnan paloista. Hihnan voi myös tehdä yhdestä sopivasta palasta ilman muovirenkaita. Muovirenkaiden käyttö on mielestäni enemmänkin ulkonäkö asia ei välttämättöntä. Muovirenkaat olen hankkinut Facebookin Kangashamstereista. Valmista hihnaa ostin paikallisesta kangaskaupasta. Eiköhän tälle hihnalle joku virallinenkin nimi löydy, mutta minä en sitä kyllä tiedä :)
Seuraavaksi käännetään vuori väärinpäin ja päällikappale oikeinpäin. Laitetaan vuori ja päällinen sisäkkäin oikeat puolet vastakkain siten, että päällikappale on vuorin sisällä. Huomioi, että olkahihna jää vuorin ja päällikappaleen väliin sekä pysyy paikallaan suorassa. Sitten ei muuta kuin nuppineulataan kappaleet kiinni sekä ommellaan vuori ja päällinen yhteen.


Seuraavaksi lähes viimeinen, mielestäni vaikein vaihe eli laukun kääntäminen oikein päin. Lopuksi ommellaan käsin tai siististi ompelukoneella kääntöaukko kiinni. Nyt ollaan huojunteneita siitä, että laukku on saatu käännettyä oikein päin! :) Halutessasi voit vielä ommella suoraompeleella reunaa myöten vuorin ja päällisen kiinni toisiinsa. Näin vuori ei käänny ikävästi päällipuolelle. Alla olevassa kuvassa näkyy ehkä hieman huonosti mitenkä suoraommel menee reunassa.


Minä viimeistelin laukun vielä silityskalvoilla. Tulostin Postin logon ja piirsin itse puuttuvat kirjaimet. Seuraavaksi leikkasin tekstin valkoisesta silityskalvosta ja silitin kiinni laukun "kanteen".


Toivottavasti ohjeesta on sinulle hyötyä! Sanallinen selitys on välillä haastavaa, kysythän lisää jos jokin kohta jäi mietityttämään tai huomaat ohjeessa virheen.

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. hieno laukku, kiitos ohjeesta, kokeilen tehdä

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!