Ohje kellohelman kaavan piirtämiseen

toukokuuta 24, 2015

Kellohelmaiset mekot ja tunikat ovat minun kesto suosikkeja. Mikä sen naisellisempaa kuin kauniisti hulmuavat helmat. Kellohelman kaava on helppo piirtää yksinkertaisella laskukaavalla. Kun minä piirrän kellomekkoon tai -tunikaan kaavaa annan vyötärö mittojeni olla ja valitsen vain mieleiseni yläosan. Valitsemani yläosan perusteella lasken kellohelman kaavan. Itse suosin puolikellohelmaa puhtaasti taloudellisista syistä, siihen kuluu vähemmän kangasta. Puolikellohelmaan tulee vain yksi taitteelta leikattu helmakappale. Helman ainut sauma tulee taakse keskelle. Eiköhän sen sauman voi halutessaan kohdistaa muuallekkin, mutta minä tykkään, että se on takana. Täyskellohelma tehdään kahdesta taitteelta leikatusta helmakappaleesta. Täyskellohelmaan tulee sivusaumat kuten yleensä helmaan. Samaa ohjetta voi käyttää myös kellohameen piirtämiseen.

Numeroiden selitykset alapuolella.

1. Molempien kellohelmojen  kaavan laskeminen aloitetaan mittaamalla halutun yläosan vyötärösauma. Puolikellohelman kaavassa tämä luku jaetaan Piin arvolla (n. 3,14). Esim. vyötärönympärys 94cm jaettuna piillä = 29,921. Pyöristetään luku 29,9cm. Täyskellohelman kaavassa vyötärösauman mitta jaetaan ensin kahdella ja vasta tämä luku jaetaan piillä. Esim. 94cm jaettuna kahdella = 47cm. 47cm jaettuna piillä on 14,960. Pyöristetään luku 15cm. Varsinkaan joustavien kankaiden ompelussa mitat ei ole millilleen, joten pyöristykset ei ole niin tarkkoja. Jos laskimestasi ei löydy piitä, löytyy se helposti täältä. Edellä kerrotuissa laskutoimituksissa saatu summa on vyötärön säde. Minun mitoilla kuten äsken laskin, puolikellohelmassa vyötärön säde on 29,9cm ja täyskellossa 15cm Aloita kaavan piirtäminen piirtämällä suorakulma jonka sivut ovat vyötärön säteen mittaiset (yllä olevassa kuvassa kohta 1).
2. Piirrä seuraavaksi sivusauma ja taite eli jatka suorakulman sivuja haluamasi helman pituuden verran. Muista merkitä kaavaan kohta mihin vyötärön säde loppuu jottet vahingossa mittaa sitäkin helman pituuteen. Minulle on käynyt näin, tulee tietenkin yllättäin suunniteltua lyhyempi helma :)
3. Piirrä seuraavaksi vyötärön kaari eli vyötärön sauma. Kaaren saa piirrettyä helposti merkitsemällä säännöllisin välein vyötärön säteen mitan, suorakulmasta mitattuna ja piirtämällä kaaren viivan näin merkkien mukaan. Olipahan se vaikea yrittää sanoin selittää! Muista tarkistus mitata kaari, jotta se on varmasti saman pituinen kuin yläosan vyötärö sauma.
4. Helman kaari piirretään samoin kuin vyötärön kaari. Nyt vain mitataan vyötärön kaari viivasta säännöllisin välein helman mitta ja piirretään helma näiden merkkien mukaan. Mitä tiheämpään mittaat ja piirrät merkit, sen helpompaa kaarien piirtäminen on. Tarkistus mittaan vielä varmuuden vuoksi helmankin mitta. Kellohelman huolittelu saattaa olla haastaavaa. Helpoiten saat helman viimeisteltyä, huolittelemalla reunan ensin saumurilla ja kääntämäällä nurjalle vain saumurin ompeleen verran. Lopuksi tikkaa käänne siististi kiinni, kankaasta ja välineistä riipuen ompelukoneella tai peitetikillä.

Alempana on kuvia ompelemastani puolikellomekosta. Yläosan olen kaavoittanut itse. Helman kaava on piirretty kertomieni ohjeiden mukaan. Kangas on Ikasyrin Blossom trikoota. Oman palani olen ostanut Facebookin Kangashamsterit ryhmästä.

Toivottavasti ohjeesta on hyötyä! Aina saa kysyä lisää, jos jokin kohta jäi mietityttämään :)

You Might Also Like

12 kommenttia

 1. Kiitos, tämän merkitsen muistiin :) ! Pakko testata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppas hyvä! Kiva kuulla, että ohjeelle on käyttöä :)

   Poista
 2. Onpa kiva, kun löysin tänne blogiisi-liityin oitis lukijaksi:)
  olen itse aloittelija ompeluksien suhteen ja suosin juuri tällaisia yksikertaisia kaavoja,joten eikun lisää näitä vaan:)

  VastaaPoista
 3. Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta! Tää on nyt testissä tytön kesämekkoon. :)

  VastaaPoista
 4. Super paljon kiitoksia tosi hyvästä ohjeesta! Juuri tällaista ohjetta etsinkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho pahoitteluni mahdottoman pitkästä vastaus ajasta! Kiva kuulla, että ohjeesta on iloa <3

   Poista
 5. :) kaaret saa kätevästi piirrettyä myös "harpilla", joksi käy esim. kaksi kynää ja niiden väliin säteen mittainen lankalenkki, toinen kynä paikalleen keskipisteeseen, toinen piirtää kaaren. Pitkiin kaariin (pitkä helma) tarvitaan kyllä apumies pitämään keskiökynää paikallaan, kun projektipäällikkö piirtää... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoitteluni todella pitkästä vastaus ajasta! Mahtava idea, kiitos vinkistä :) Kesää kohden pitää varmasti taas ainakin yksi kellomekko tehdä, joten taidankin laittaa miehen töihin ;)

   Poista
 6. Kiitos hyvästä puolikellohameen ohjeesta. Nätin mekonkin olet tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Soili! Mukava kuulla, että tykkäät ohjeesta <3

   Poista

Kiitos kommentista!